Verslechterde mensenrechten- en milieusituatie onder Bolsonaro

Ngo’s: EU moet handelsbesprekingen met Brazilië stoppen

Isac Nóbrega/PR (CC BY 2.0)

De Braziliaanse extreemrechtse president Bolsonaro ligt steeds meer onder vuur.

Meer dan 300 ngo’s vragen in een brief de Europese Unie om onmiddellijke stopzetting van de handelsbesprekingen met het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur. Aanleiding is de verslechterde mensenrechten- en milieusituatie in Brazilië.

Tot Mercosur behoren Brazilië, Argentinië, Paraguay en Uruguay. De 340 burgerorganisaties in Europa en Zuid-Amerika, waaronder Friends of the Earth en Core Coalition, willen dat de Europese Unie haar invloed gebruikt om Brazilië onder druk te zetten.

Tot de ondertekenaars behoren ook diverse Belgische en Nederlands organisaties, zoals Broederlijk Delen, 11.11.11, Somo en BOTH Ends.

Inheemse bevolking

Sinds het aantreden van Jair Bolsonaro als president van Brazilië op 1 januari 2019 heeft de regering onder meer milieubeschermingsmaatregelen teruggedraaid en inbreuk van gewapende indringers op inheems land getolereerd. Ook de druk op andere minderheden, zoals homo’s en lesbiennes, neemt toe, zeggen de ondertekenaars.

Activisten, boeren en minderheden lopen volgens de ngo’s gevaar door de opruiende retoriek van Bolsonaro.

“De regering vormt een dreiging voor het democratisch functioneren van maatschappelijke organisaties en heeft een aanval in gang gezet op enkele van de ecologisch meest waardevolle regio’s ter wereld”, schrijven ze

Klimaatontkenners

Zowel het ministerie van Milieu als het ministerie van Buitenlandse Zaken worden nu geleid door klimaatontkenners. “Brazilië is ondertekenaar van het klimaatakkoord van Parijs, maar het wordt steeds onwaarschijnlijker dat de regering de noodzakelijke maatregelen neemt”, staat in de brief.

Activisten, boeren en minderheden lopen volgens de ngo’s gevaar door de opruiende retoriek van Bolsonaro. Zo noemde hij leden van de Beweging voor Landloze Arbeiders (MST) en de Daklozenbeweging “terroristen.”

EU belangrijke afzetmarkt

De Europese Unie is een belangrijke markt voor Braziliaanse soja en rundvlees. De productie daarvan draagt bij aan grootschalige ontbossing en mensenrechtenschendingen in Brazilië, zegt milieuorganisatie Greenpeace, een van de ondertekenaars, in een verklaring.

De EU is de op een na grootste handelspartner van Brazilië en de gezamenlijke Europese lidstaten zijn de belangrijkste bron van directe buitenlandse investeringen in het land.

In april deden zeshonderd Europese wetenschappers en inheemse Braziliaanse organisaties al een oproep aan de EU om actie te ondernemen. De ngo’s sluiten zich daarbij aan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.