Israël zet HRW-directeur het land uit 

Eoghan Ric (CC BY 2.0)

Israëlische mensenrechtenbeleid opnieuw onder vuur

De Israëlische overheid heeft de werkvergunning ingetrokken van Omar Shakir, landdirecteur Palestina en Israël van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW). Hij moet Israël binnen twee weken verlaten, zegt de organisatie. 

Volgens HRW hebben de Israëlische autoriteiten het besluit genomen omdat Shakir boycot-maatregelen tegen Israël zou steunen. De autoriteiten hebben een dossier aangelegd over de HRW-directeur, dat zijn activiteiten in de afgelopen tien jaar omvat. Shakir werkt pas een jaar voor HRW in Israël.

‘Dit is een poging om kritiek

op het Israëlische 

mensenrechtenbeleid in

de kiem te smoren’

‘Dit gaat niet over Shakir, maar is eerder een poging om HRW de mond te snoeren en kritiek op het Israëlische mensenrechtenbeleid te voorkomen’, zegt Iain Levine, plaatsvervangend programmadirecteur bij HRW. ‘Dossiers samenstellen en medewerkers van mensenrechtenorganisaties uitzetten zijn tactieken uit het boekje van Russische en Egyptische veiligheidsdiensten.’

Activisten weigeren

In een brief van de Israëlische autoriteiten staat dat het besluit niet betekent dat Israël buitenlandse mensenrechtenexperts weigert, maar dat het specifiek om Shakir gaat. Hij kreeg in april 2017 een werkvergunning voor een jaar. Die werd afgelopen april aanvankelijk voor een maand verlengd, omdat er nog onderzoek gaande was naar aanleiding van een rechtszaak over intrekking van zijn werkvergunning. Die zaak was aangespannen door een Israëlische niet-gouvernementele organisatie die zich inzet voor Israëlische belangen.

In 2011 nam Israël een wet aan die het mogelijk maakt mensen aan te klagen en schadevergoeding te eisen als iemand in het openbaar oproept tot een boycot van Israël of Israëlische nederzettingen. In maart vorig jaar volgde het besluit om ook activisten die publiekelijk oproepen tot boycotmaatregelen, toegang tot het land te kunnen weigeren.

De mensenrechtenorganisatie stelt niet op te roepen tot boycotmaatregelen en ontkent dat medewerkers dat wel doen. Wel wijst HRW erop dat bedrijven die functioneren in nederzettingen, profiteren van en bijdragen aan schending van de internationale humanitaire wetgeving. Op basis daarvan zouden ze hun activiteiten moeten stoppen, zegt HRW.
 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.