Geweld tussen leger en rebellen maakt humanitaire hulp onmogelijk

Duizenden burgers ontvluchten geweld in Zuid-Soedan

United Nations Photo CC BY-NC-ND 2.0d

Duizenden burgers zijn uit Zuid-Soedan gevlucht na een uitbraak van geweld. Het gaat in de meeste gevallen om vrouwen, kinderen en ouderen.

Duizenden burgers zijn in de afgelopen dagen vanuit Zuid-Soedan gevlucht naar de Democratische Republiek Congo (DRC), na een uitbraak van geweld in de regio Equatoria. Het gaat in de meeste gevallen om vrouwen, kinderen en ouderen, meldt de VN-Vluchtelingenorganisatie (Unhcr).

Zo’n vijfduizend mensen zijn neergestreken in dorpen bij de grensstad Ingbokolo in de provincie Ituri in het noordoosten van DRC. “Daar zitten mensen tussen die lijden aan malaria of andere ziekten”, zegt Unhcr-woordvoerder Babar Baloch. “Veel mensen hebben gewelddadige incidenten meegemaakt, inclusief moord, verkrachting en plundering.”

Nog eens achtduizend mensen zouden binnen Zuid-Soedan ontheemd zijn geraakt, in de buurt van de stad Yei.

Geen humanitaire hulp

Het geweld tussen het leger en de rebellengroep National Salvation Front begon op 19 januari en leidde ertoe dat humanitaire hulp in de getroffen regio’s niet meer mogelijk is.

“Er is een hernieuwd vredesakkoord ondertekend door de Zuid-Soedanese president en de oppositie. De vraag blijft of er aan beide kanten voldoende politieke wil is om het vredesakkoord goed uit te voeren”

Het conflict in Zuid-Soedan heeft sinds 2013 geleid tot 2,2 miljoen vluchtelingen. In dat jaar werd Zuid-Soedan onafhankelijk en brak een burgeroorlog uit. Vorige herfst werd een vredesakkoord getekend tussen alle strijdende partijen, maar er zijn nog steeds gewelddadigheden in het land.

De Nederlandse regering besloot afgelopen week om deelname aan de vredesmissie Unmiss met ingang van 1 september stop te zetten. Het ministerie van Defensie gaf vrijdag aan te weinig medewerking te ervaren van de Zuid-Soedanese regering en de oppositie.

De Nederlandse betrokkenheid is momenteel beperkt tot zes stafofficieren, die werken vanuit het hoofdkwartier in Juba. Zij kunnen vanwege de gespannen situatie de stad niet meer uit, zegt Defensie, en hun werk dus niet meer effectief doen. Medische hulp is buiten Juba niet gegarandeerd, en de stad verlaten wordt daarom te onveilig geacht.

“Afgelopen september is een hernieuwd vredesakkoord ondertekend door de Zuid-Soedanese president en de oppositie”, zegt Defensie in een verklaring. “Hierdoor zijn voorzichtig positieve stappen waarneembaar. De vraag blijft of er aan beide kanten voldoende politieke wil is om het vredesakkoord goed uit te voeren.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.