Oxfam en Save the Children waarschuwen voor coronacrisis in armste landen

Als internationale hulp uitblijft, dreigt een noodtoestand in armste landen

hdptcar op Flickr (CC BY 2.0)

Moeder haalt water met kind in Centraal-Afrikaanse Republiek

Het coronavirus verspreidt zich razendsnel. Ook arme landen blijven niet gespaard. De gezondheidszorg is er vaak problematisch, vooral in Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara en in Zuid-Azië. Oxfam en Save the Children waarschuwen dat er een noodtoestand dreigt uit te breken als er niet sterk wordt ingegrepen. Oxfam werkte alvast een vijfpuntenplan uit.

Terwijl het coronavirus zich wereldwijd verspreidt, wordt gevreesd voor de volksgezondheid in de armste landen in Afrika ten zuiden van de Sahara en in Zuid-Azië. Het zijn de landen met de zwakste gezondheidsstelsels en met het hoogste armoedeniveau ter wereld.

Vooral de toegang tot proper water en gezondheidszorg is er problematisch. Volgens Oxfam hebben bijna 3 miljard mensen daar geen toegang toe. Daarnaast vormen de vele sloppenwijken en vluchtelingenkampen een probleem, aangezien het onmogelijk is om zich er te isoleren van de buitenwereld.

De vele sloppenwijken en vluchtelingenkampen vormen een probleem. Hoe isoleer je je daar van de buitenwereld?

Uit een studie van het Imperial College in Londen bleek dat wereldwijd mogelijk 40 miljoen mensen kunnen sterven zonder dringende actie. De onderwijsinstelling gaat bij die berekening uit van een grotere kwetsbaarheid in Zuid-Azië en Sub-Sahara Afrika. Een derde van de kinderen heeft er infectieziekten en lijdt aan ondervoeding, wat de kans op verspreiding vergroot. Daarnaast is de medische zorg in de armste landen zeer gebrekkig. Daar staat tegenover dat deze ontwikkelingslanden erg jonge bevolkingen hebben die minder kwetsbaar zijn voor het virus.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws

Snelle reactie noodzakelijk

Jose Maria Vera, interim directeur bij Oxfam International, vreest dat zonder directe actie de grootste humanitaire crisis sinds WOII zal plaatsvinden. Vera baseert zich op de ervaring van Oxfam in de bestrijding van ebola, waaruit bleek dat een snelle reactie verspreiding kan tegengaan.

Ook het Imperial College stelt dat een snelle reactie zeker 3 miljoen levens in Sub-Sahara Afrika en Zuid-Azië kan redden. De ngo Save the Children stelt dat die resultaten zelfs een onderschatting zijn en waarschuwt dat veel meer levens op het spel staan.

Maar, zo stelt de London School of Hygiene & Tropical Medicine, wordt het steeds moeilijker om de crisis in die armste landen te controleren. Het voorspelt dat eind juni er sprake zal zijn van minstens 10.000 besmettingen. Hierbij gaat het om officiële cijfers, terwijl die in de realiteit veel hoger zullen liggen, omdat door een tekort aan tests en gebrekkige gezondheidszorg de officiële cijfers laag blijven.

Vrouwen grootste slachtoffer

Oxfam vreest dat vrouwen het grootste slachtoffer van deze crisis worden. Uit Oxfams ongelijkheidsrapport, dat eerder dit jaar verscheen, bleek dat vrouwen wereldwijd gemiddeld 70 procent van alle zorgtaken opnemen, waarvan het meeste onbetaald is.

Vrouwen nemen wereldwijd 70 procent van alle zorgtaken op zich.

Save the Children is actief betrokken bij het verstrekken van gezondheidszorg voor kinderen en moeders in veel van de armste landen in Sub-Sahara Afrika en Zuid-Azië. De organisatie stelt dat wereldwijde financiering voor herstel en bescherming noodzakelijk is en vindt een plan voor extra steun aan de meest kwetsbare regio’s noodzakelijk. Daarom vraagt Save the Children steun van de internationale gemeenschap.

Vijfpuntenplan

Oxfam stelde zelfs een vijfpuntenplan op om de armste landen te ondersteunen. De organisatie beschouwt het plan als een mondiaal noodplan. Voor de uitvoering ervan, kijkt Oxfam naar de G20 en andere nationale regeringen. De vijf maatregelen moeten dienen om de verspreiding van de ziekte te voorkomen en de capaciteit van de gezondheidssystemen op te bouwen.

In het plan vraagt Oxfam:

  1. een grote investering in preventie;
  2. dat tien miljoen betaalde en beschermde gezondheidswerkers ingezet worden;
  3. gratis gezondheidszorg;
  4. dat overheden alle gezondheidszorgcapaciteit — publiek én privaat — opeisen voor de bestrijding van het virus;
  5. dat vaccins en behandelingen wereldwijd snel en gratis beschikbaar moeten worden gesteld.

Oxfam roept daarnaast alle regeringen op om het VN-plan voor wereldwijde humanitaire respons te versterken en volledig te financieren.

Op nationaal niveau richtte Oxfam België een noodfonds op. Eva Smets, directeur van Oxfam België, stelt dat de nationale regering zich ook op arme landen moet richten. ‘Niemand is veilig totdat we allemaal veilig zijn’, is haar motivatie.

‘Niemand is veilig totdat we allemaal veilig zijn.’

Oxfam geeft verder aan dat het zelf zal zorgen voor hygiënekits, waterpunten en andere faciliteiten om de handen te wassen, en toiletten en badvoorzieningen. Zo kunnen vrouwen en meisjes op een veilige manier een “sociale afstand” houden. Onder andere in de Gazastrook biedt Oxfam ongeveer 4000 kwetsbare burgers steun om om voedsel te kunnen blijven voorzien en essentiële hygiënediensten aan te bieden. Personeel en vrijwilligers worden er getraind om zo goed mogelijk om te gaan met zieken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.