4,9 miljoen mensen Venezuela ondertussen verlaten

Bachelet: Geweld tegen oppositie en pers in Venezuela stopt niet

© Amanda Nero / IOM

Vluchtelingen en migranten uit Venezuela in de Braziliaanse stad Pacaraima.

In Venezuela houdt het geweld tegen oppositie en pers aan. Dat zegt Michelle Bachelet, de Hoge Mensenrechtencommissaris van de Verenigde Naties. Sinds 5 januari belemmeren veiligheidstroepen parlementsleden van de oppositie de toegang tot het parlement.

Eind 2019 werden parlementslid Gilber Caro en journalist Victor Ugas gearresteerd. Caro zit nog altijd gevangen op een onbekende plaats, zei Michelle Bachelet gisteren (dinsdag) bij een update over Venezuela in de Mensenrechtenraad in Genève. “Ook parlementslid Ismael León werd gearresteerd en staat onder huisarrest.”

Aanvallen op journalisten

Het VN-mensenrechtencommissariaat heeft ook weet van aanvallen op opposanten, demonstranten en journalisten, zonder dat de veiligheidstroepen actie ondernemen om dit te voorkomen.

Op 11 februari werden ten minste twaalf journalisten aangevallen tijdens de aankomst van oppositieleider Juan Guaidó op de luchthaven van Caracas na zijn tournee door Europa en de Verenigde Staten. Op 29 februari vielen leden van gewapende groepen demonstranten en journalisten aan tijdens een politieke bijeenkomst in de deelstaat Lara.

“We hebben ook aanvallen geregistreerd op het hoofdkwartier van een politieke partij, op verschillende ngo’s en op kantoren van nieuwsmedia”, aldus Bachelet.

Geweld rechtvaardigen

De aanvallen gaan meestal gepaard met uitspraken die de slachtoffers in diskrediet brengen en geweld rechtvaardigen.

Het Mensenrechtencommissariaat ontving klachten over willekeurige aanhoudingen van vakbondsleiders

“Ik maak me zorgen over de aankondiging dat een wet zal worden aangenomen die sancties oplegt aan mensenrechtenorganisaties die financiering uit het buitenland ontvangen”, zegt de VN-mensenrechtencommissaris.

Er is ook sprake van intimidatie van sommige universiteitsbesturen. Dat het Hooggerechtshof een maatregel opschortte die de universitaire autonomie bedreigde, noemt Bachelet positief.

Humanitaire crisis

Het Mensenrechtencommissariaat ontving voorts klachten over willekeurige aanhoudingen van vakbondsleiders en de “wrede, onmenselijke of vernederende behandeling” van mensen in het hoofdkwartier van de militaire inlichtingendienst in Caracas,

Bachelet maakt zich ook zorgen over de humanitaire crisis. Ze maakte “een speciale opmerking, als vrouw, moeder en kinderarts” over de situatie van Venezolaanse kinderen die op een transplantatie wachten. Sommige kinderen die op een wachtlijst staan, zijn al gestorven.

De situatie in het kinderziekenhuis J.M. de los Ríos in Caracas is kritiek, zeggen de VN. Eind 2019 was slechts een vijfde van de bedden operationeel.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws
Voedselonzekerheid

Uit een recent onderzoek van het Wereldvoedselprogramma blijkt dat 2,3 miljoen Venezolanen in ernstige voedselonzekerheid verkeren. Bij zeven miljoen Venezolanen is sprake van matige voedselonzekerheid.

Volgens de VN hebben 4,9 miljoen mensen Venezuela ondertussen verlaten.

“Ik erken de enorme inspanningen van de landen in de regio. Tegelijk betreur ik de verklaringen van de overheid in sommige landen, die vreemdelingenhaat en geweld tegen migranten en vluchtelingen zouden kunnen rechtvaardigen of aanmoedigen”, aldus Bachelet.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.