Effect blijkt het sterkst bij rokers en mensen die bovenmatig alcohol drinken

Appels, thee en matiging goed voor een lang leven

public domain (CC0)

Het consumeren van waren met veel flavonoïden zoals appels en thee beschermt tegen kanker en hartziekten, blijkt uit Australisch onderzoek. Dat geldt vooral voor rokers en zware drinkers.

Onderzoekers van de Edith Cowan University (ECU) in Australië analyseerden data uit een Deens onderzoek dat meer dan 50.000 mensen en hun dieet gedurende 23 jaar volgde. Ze constateerden dat mensen die gemiddelde tot hoge hoeveelheden flavonoïdenrijk voedsel consumeerden, een kleinere kans hadden te sterven aan kanker of hartziekten.

Flavonoïden komen voor in plantaardig voedsel en dranken op basis van planten.

Roken en alcohol

Hoofdonderzoeker Nicola Bondonno zegt dat de lagere sterftekans geldt voor iedereen die voedsel eet dat rijk is aan flavonoïden. Bij mensen die een hoog risico lopen op chronische ziekten als gevolg van roken of die meer dan twee glazen alcohol per dag dronken, bleek het effect echter het sterkst.

“Deze bevindingen zijn belangrijk omdat ze het potentieel van flavonoïdenrijk voedsel laten zien voor de bestrijding van kanker en hartziekten, vooral bij mensen die een hoog risico lopen op deze chronische ziekten”, zegt ze.

Lifestyleverandering

Flavonoïdenrijk voedsel biedt echter geen volledig tegenwicht tegen het verhoogde overlijdensrisico door roken en bovenmatige alcoholconsumptie. “Veruit het beste is om te stoppen met roken en alcoholgebruik te beperken”, zegt Bondonno.

“Zo’n verandering van lifestyle kan moeilijk zijn, dus aanmoedigen van flavonoïdenconsumptie kan een nieuwe manier zijn om toegenomen risico’s te beperken. Tegelijkertijd kan dan worden ingezet op het stoppen met roken en het matigen van alcoholgebruik.”

500 mg per dag

Deelnemers die ongeveer 500 milligram flavonoïden per dag binnenkregen, hadden het laagste risico op overlijden door kanker of hartproblemen.

“Het is belangrijk om verschillende soorten flavonoïden binnen te krijgen, uit verschillende soorten voedsel en dranken op basis van planten”, zegt Bondonno. “Dit is eenvoudig te bereiken via je dieet. Met een kop thee, een appel, een sinaasappel, 100 gram blauwe bessen en 100 gram broccoli, krijg je een brede waaier aan flavonoïden binnen van in totaal meer dan 500 milligram.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws
Ontstekingsremmend

Ze zegt dat het onderzoek een relatie laat zien tussen flavonoïdenconsumptie en een lager overlijdensrisico, maar welk beschermend effect de flavonoïden precies hebben, is uit het onderzoek niet duidelijk. Waarschijnlijk werken de flavonoïden op verschillende terreinen in het lichaam.

“Alcoholgebruik en roken bevorderen allebei ontstekingen en schade aan de bloedvaten, met een verhoogd risico op verschillende ziekten tot gevolg. Flavonoïden hebben ontstekingsremmende effecten en verbeteren de functie van de bloedvaten. Dat kan een verklaring zijn voor de relatie met een lager overlijdensrisico door hartziekten en kanker.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.