UNHCR waarschuwt voor een verloren generatie

Amper helft vluchtelingenkinderen kan naar school

UNHCR Ethiopia / Somali refugees / J. Ose (CC BY-NC-ND 2.0)

 

Van de 7,1 miljoen vluchtelingenkinderen die oud genoeg zijn om naar school te gaan doen 3,7 miljoen kinderen dat niet. De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR waarschuwt voor een verloren generatie.

Bovendien blijkt de drempel steeds hoger voor de kinderen naarmate ze ouder worden: waar nog 63 procent van de vluchtelingenkinderen naar de basisschool gaat, daalt dat cijfer tot 24 procent voor secundair onderwijs. En amper 3 procent heef het geluk om hoger onderwijs te volgen. Die cijfers staan in schril contrast met de wereldwijde gemiddelden: 91 procent voor het basisonderwijs, 84 procent secundair onderwijs en 37 procent hoger onderwijs.

Tweede kans

“De school is voor de vluchtelingen een tweede kans”, zegt VN-vluchtelingencommissaris Filippo Grandi. “We laten ze in de steek door ze geen mogelijkheid te geven om hun vaardigheden en kennis te werken die ze nodig hebben om te investeren in hun toekomst.”

De scherpe daling tussen de inschrijvingen in lagere en middelbare school is het directe gevolg van een gebrek aan aanbod aan onderwijs voor de vluchtelingen. Daarom roept de UNHCR regeringen, de privésector en onderwijsinstellingen op om een nieuw initiatief te steunen dat secundair onderwijs aanbiedt aan vluchtelingen. Het initiatief zet in op de bouw en renovatie van schoolgebouwen, opleiding van leerkrachten en financiële steun aan gezinnen zodat ze hun kinderen naar school kunnen laten gaan.

“We moeten nu investeren in onderwijs voor vluchtelingen of de prijs betalen: een generatie kinderen die niet in staat is onafhankelijk te leven, werk te vinden en een maximale bijdrage te leveren aan hun gemeenschap”, zegt Grandi.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.