Intensivering conflict tussen regeringstroepen en taliban

Aantal slachtoffers landmijnen in Afghanistan verdriedubbeld

United Nations Photo CC BY-NC-ND 2.0

Ontmijningsexpert detecteert landmijnen in Kandahar

Het aantal slachtoffers van landmijnen en andere explosieven in Afghanistan is sinds 2012 verdriedubbeld. Dat blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties.

Het voorbije jaar werden 1415 Afghanen slachtoffer van mijnen of explosieven. In acht van de tien gevallen ging het om kinderen, zegt de Mine Action Service van de VN (UNMAS), die nog tot en met morgen vergadert in Genève.

Nieuwe vervuiling

UNMAS wijst erop dat sinds 1989 meer dan 18 miljoen overblijfselen van explosieven zijn opgeruimd, en meer dan 730.000 antipersoonsmijnen en meer dan 30.000 antitankmijnen.

‘In 2012 was het aantal slachtoffers per maand in Afghanistan 36, in 2017 zaten we op meer dan 150 slachtoffers per maand’

Patrick Fruchet, programmamanager voor UNMAS in Afghanistan, constateert dat de situatie in dat land vooral achteruit gaat. ‘In 2012 was het aantal slachtoffers per maand in Afghanistan gedaald tot 36. Dat is nog steeds heel veel. Dat cijfer is jaarlijks gestegen. In 2017 zaten we op meer dan 150 slachtoffers per maand.’

Die stijging wordt veroorzaakt door ‘nieuwe vervuiling’ met antipersoonswapens in het land, een gevolg van intensivering van het conflict tussen regeringstroepen en taliban-extremisten na 2014.

UNMAS heeft moeite zijn werk te doen, omdat de autoriteiten slechts controle hebben over de helft van het land, zegt Fruchet. Ook is slechts de helft van het benodigde budget van ruim 85 miljoen dollar beschikbaar.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.