24.04

MO*lezing Frank Westerman: Journalistieke verhalen op de grens van waarheid en fictie [Turnhout]

  • © Lionne Hietberg Frank Westerman © Lionne Hietberg

MO*lezing + vertoning “Another Day of Life”. In het kader van MOOOV Filmfestival. Woensdag 24 april om 19.30 u in UGC Turnhout. Inkom: 12 euro. Info en tickets.

MO* en MOOOV nodigen gerenommeerd journalist en schrijver Frank Westerman uit naar aanleiding van de film Another Day of Life. 

Met deze MO*lezing gaan we op zoek naar de grens tussen waarheid en fictie in de journalistiek – met name in de verhalende journalistiek. We hebben daarbij twee gidsen: een levende en een dode.

Frank Westerman (auteur van onder andere El Negro en ik en Ararat) schrijft journalistieke boeken met grote literaire kwaliteiten. Dat hij daarmee de grens tussen feit en fictie opzoekt, is onvermijdelijk. Daarin spiegelt Westerman zich overigens aan Ryszard Kapuscinski, de Poolse auteur die als geen ander literatuur maakte van journalistiek. ‘Wat Van Gogh is voor de schilderkunst, is Kapuscinski voor het waargebeurde verhaal’, zegt Westerman in het voorwoord van De draagbare Kapuscinski. Dat Kapuscinski deed alsof hij zelf zag wat hij uit andere bronnen vernam, is maar een van de kritieken op zijn “verhalende journalistiek”. Een recensent van De draagbare Kapuscinski merkte droog op dat ‘er ook mensen zijn die vinden dat een journalist nooit schrijver, spion, activist, fantast en jokkebrok tegelijk kan zijn’.

Gie Goris praat met Frank Westerman over Ryszard Kapuscinski, over waarheid en fictie, over de kracht van het verhaal en het journalistieke verbod op fantasie, en over de vraag of de feiten volstaan om de lezer te informeren.

Aansluitend: vertoning van de film Another Day of Life van Raúl de la Fuente en Damian Nenow, de grafische verfilming van het ooggetuigenverslag dat Kapuscinski schreef over het begin van de burgeroorlog in Angola in 1975.

 

De film volgt Ryszard Kapuscinski (1932-2007), één van de belangrijkste en kleurrijkste oorlogsverslaggevers van de twintigste eeuw. Hij was bij leven al legendarisch: als een van de weinigen trok hij naar de moeilijkste en gevaarlijkste plekken ter wereld. Gedurende zijn carrière maakte hij 27 revoluties mee en werd minstens veertig keer gevangengenomen.

Praktische informatie

  • Woensdag 24 april om 19.30 u in UGC, Graatakker 99, 2300 Turnhout.
  • Inkom: 12 euro 
  • Info en tickets.
  • Organisatie: MO* en MOOOV.

Op donderdag 25 april kan je ook in Brugge een gesprek met Frank Westerman bijwonen en de film “Another Day of Life” bekijken.

woensdag, 24 april, 2019 - 19:00