Dossier: 
Zomer 2018: de leestips van de MO*redactie

Tien boeken die u volgens de MO*redactie deze zomer moet lezen

Tien boeken om de zomer door te komen

Strandvakantie. Wandelvakantie. Werkvakantie. Altijd zijn boeken deel van de zomerplanning. We delen enkele tips voor een vruchtbare zomer.

The Corpse Washer van Sinan Antoon, Iraaks-Amerikaanse schrijver, columnist voor The Guardian en NYT. Uitgegeven door Yale University Press. Klein boekje, enkel Engels of Frans te verkrijgen. Een klein boekje over de grote Iraakse tragedie. Schitterend portret in een heel mooie vertelstijl (hij is een prijzenwinnend schrijver). En tip: de man komt in september naar Bozar. (Tine Danckaers)

Materiaalmoeheid van Marek Sindelka. Uitgegeven door Das Mag. Een ultragedetailleerde beschrijving van de doodstrijd van vluchtelingen tijdens smokkeloperaties, van de fysieke reacties in het menselijk lichaam als de onderkoeling of de verstikkingsdood intreedt, of van de paniek in het voertuig waarin vluchtelingen gesmokkeld worden. Alsof Šindelka de lezer met de neus drukt op datgene waarvan die geen getuige kan of wil zijn. ‘Mijn boek dwingt de lezer om bijna als een parasiet aanwezig te zijn bij vluchtelingen in noodsituaties, om samen met hen naar adem te happen’, zegt hij daarover. (Pieter Stockmans)

The Great Derangement van Amitav Ghosh. Uitgegeven door Chicago University Press. Ghosh is een van de beste Indiase romanschrijvers van zijn generatie, maar brengt met dit boek een essay over klimaatverandering van de bovenste plank. Geen overzicht van cijfers en slachtoffers, maar van ideeën en onuitgesproken aannames die ervoor zorgen dat de mens zijn eigen overlevingskansen op aarde ondermijnt. (Gie Goris)

De gouden legende van Nadeem Aslam. Uitgegeven door Atlas Contact. Tegen de achtergrond van een steeds minder tolerante samenleving en meer gepolitiseerde islam, tekent Nadeem Aslam (auteur van het ook uitstekende De tuin van de blinde) de levens, relaties en menselijke verlangens van drie hoofdpersonages met zo veel inleving en zin voor detail, dat je als lezer het verhaal ook echt mee beleeft. (Gie Goris)

Als de laatste boom geveld is, eten we ons geld wel op. Het kapitalisme versus de aarde van Ludo De Witte. Uitgegeven door epo. Ik vind het een bijzonder goed gedocumenteerd en vlot geschreven boek over de ernst van de klimaatcrisis. Op basis van de feiten houdt De Witte een stevig, scherp en uitdagend pleidooi voor ecosocialisme. Als we de klimaatcrisis ernstig willen bestrijden is immers een echte sociaal-economische systeemwissel nodig. Die zal er echter niet zomaar komen, maar zal het resultaat zijn van harde politieke strijd. (Jan Buelinckx)

Bovenhuids van Dimitri Verbelen. Uitgegeven door Lannoo. Voor wie zich tijdens de zomermaanden niet noodzakelijk in het zwaardere non-fictiewerk wil verdiepen, of gewoon even wil verpozen. Dankzij een vlot geschreven verhaal reis je in Bovenhuids van Aalst naar Oost-Congo en word je meegesleept in de levens van drie jongens wiens leven onverwacht met elkaar verbonden wordt. (Elien Spillebeen)

The end is my beginning van Tiziano Terzani. Het beschrijft het leven en werk van de Italiaanse journalist Terzani aan de hand van gesprekken met zijn zoon, op het einde van zijn leven: intense dialogen over de zin en onzin van journalistiek en het leven zelf. (Arne Gillis)

De poorten van Damascus van Lieve Joris. Uitgegeven door Olympus. Over Damascus onder Assad de vader. Over linkse oppositie en over hoe de moekhabarat (de inlichtingendiensten) werk(t)en. Geeft inzicht en helpt huidige situatie begrijpen, gedeeltelijk teminste. (Samira Bendadi)

Nieuw Rechts van Ico Maly. Uitgegeven door epo. In zijn meest recente werk probeert cultuurfilosoof Ico Maly de ruk naar rechts in het Westen te vatten. De rode draad doorheen het werk is Donald Trump en de alt-Right-beweging die achter hem staat. Over populisme en de Nieuw Rechtse ideologie die nauw aanleunt bij het anti-verlichtingsdenken. De Nieuw Rechtse denkers en politici bouwen volgens Maly aan een nieuwe moderniteit, een die niet gebaseerd is op universele mensenrechten, een verlichte democratie of idealen als vrijheid en gelijkheid. Mogelijk licht deprimerende zomerlectuur, maar wel noodzakelijk. (Kilian de Jager)

The Human Planet: How We Created the Anthropocene van Simon Lewis and Mark Maslin. Uitgegeven door Pelican. (Floris Van Cauwelaert)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.