Nieuwe relaties over de grenzen van afkomst en leeftijd heen

In deze Italiaanse buurt helpen jonge immigranten en oudere bewoners elkaar

© Giacomo Sini

 

De Garibaldi-buurt in het Italiaanse Livorno is een buurt voor de sociale onderlaag. Ze wordt gezien als een ruwe buurt, maar in deze straten komen de verhalen van de arbeidersklasse en van nieuwkomers samen en ontstaat een nieuw sociaal weefsel.

Een wandelingetje in de middagzon over het Garibaldiplein, in de Italiaanse havenstad Livorno, West-Toscane. Maty (links op foto) en Alba (rechts) leren elkaar tijdens deze wandeling kennen. Meer dan vijftig jaar scheidt hen. Maty is immigrante, Alba een oudere bewoonster uit de buurt. Ze vonden elkaar via Riconoscersi Solidali (‘Erken Solidariteit’), een sociaal project dat draait op wederzijdse hulp en solidariteit.

Jonge immigranten in de Garibaldi-buurt helpen sinds vorig jaar de oudere bewoners via dit project. Ze doen inkopen, leveren medicijnen of brengen samen tijd door. De vrijwilligers verdienen zo wat geld, verbeteren hun Italiaans en leren de stad waarin ze wonen beter kennen. Maar het belangrijkste resultaat is dat, over de grenzen van afkomst en leeftijd heen, nieuwe relaties ontstaan, en dat deelnemers zelfstandiger in het leven staan.

Riconoscersi Solidali wordt gefinancierd door de waldenzen, een protestants kerkgenootschap in Italië, dat zijn oorsprong vond in een Franse christelijke armoedebeweging in de twaalfde eeuw. Het maakt deel uit van La Riuso (‘Het Hergebruik’), een groter sociaal project dat in 2017 werd opgestart in de buurt van het Garibaldiplein.

Garibaldi is een buurt voor de sociale onderlaag, dicht bij het centrum van de stad. Ze wordt vaak gezien als een ruwe buurt, maar in deze straten komen de verhalen van de arbeidersklasse en van nieuwkomers samen en ontstaat een nieuw sociaal weefsel.

‘Livorno was altijd gastvrij voor iedereen, maar nu zitten ook hier idiote racisten!’

De afgelopen decennia hebben veel gezinnen de buurt ingeruild voor nieuwe appartementen in de voorstad. Garibaldi is vandaag vooral een thuis voor ouderen en voor nieuwe bewoners: jonge mensen, immigranten en families die het met een laag inkomen moeten stellen. Het Riusoproject voorziet allerlei activiteiten in deze buurt, van naaiworkshops en Italiaanse les tot activiteiten voor kinderen.

Het appartement van Alba, de oudere vrouw op de foto, ligt niet ver van de uitvalsbasis van La Riuso. Alba is 82. Ze heeft altijd veel gereisd, maar nooit ergens anders gewoond. Ze houdt van Livorno en houdt de geschiedenis van de stad graag levend. Ze had niets bijzonders nodig, maar sloot zich bij het sociaal project aan ‘om de nieuwe inwoners van de buurt te leren kennen’.

Haar wandelcompagnon, Maty, is 26, komt uit Senegal en woont al vijf jaar in Livorno. Ze worstelt nog steeds een beetje met het Italiaans, en praten met oudere mensen is niet altijd eenvoudig. Maar toch neemt ze deel, ‘om mensen te leren kennen en hier nieuwe relaties op te bouwen’.

Alba raakt even de elleboog van Maty aan. ‘Livorno was altijd gastvrij voor iedereen,’ zegt ze, ‘maar nu zitten ook hier idiote racisten!’ Het duo wandelt verder en steekt traag het plein over. De dames passeren het standbeeld van Giuseppe Garibaldi, dat uitkijkt op de industriehaven.

Veel ouderen sluiten zich aan bij Riconoscersi Solidali omdat ze de hulp echt nodig hebben. Piero bijvoorbeeld, die door gezondheidsproblemen al maanden zijn huis niet kan verlaten. Twee keer per week gaat de 22-jarige Lannseny uit Mali boodschappen voor hem doen op de markt. Ze bleven vroeger altijd lang babbelen wanneer Lannseny de boodschappen kwam brengen, maar door de pandemie kunnen ze slechts enkele woorden wisselen aan de voordeur.

Het project lag maandenlang stil door corona, maar blijkt in deze context onmisbaar. Want sociaal isolement is een reëel gevaar voor de oudere bevolking. ‘Dit maakt dat ik mijn isolement kan doorbreken’, zegt Alba. ‘En dat is nog belangrijker voor mensen die ziek of behoeftig zijn.’

Dit artikel werd geschreven voor het lentenummer van MO*magazine. Voor slechts 32 euro kan je hier een jaarabonnement nemen! Je kan ook proMO* worden voor slechts 4 euro per maand. Je krijgt dan ook ons magazine toegestuurd en je steunt daarmee ons journalistiek project. Opgelet: Knack-abonnees ontvangen MO* automatisch bij hun pakket.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.