Dossier: 

Pakistanen rouwen niet om dood Bin Laden

Drie dagen na de dood van Al Qaeda-leider Osama bin Laden, staatsvijand nummer 1 van de Verenigde Staten, zijn er nog geen demonstraties of andere tekenen van woede of rouw geweest in Pakistan, het land waar Bin Laden ooit enorme steun genoot.

In plaats daarvan kwamen na de moord op Bin Laden, tijdens een veertig minuten durende aanval van Amerikaanse troepen zondag, de spotlights te staan op de slinkende populariteit van de man die eens gezien werd als de leider van de moslimwereld.

“We hadden massale demonstraties verwacht, brandstichting en aanvallen op overheidsgebouwen door woedende mensen”, zegt Mustafa Khan, een winkelier uit Abbottabad, 150 kilometer ten noorden van de hoofdstad Islamabad. “Tot onze verrassing gebeurde er helemaal niets.”

Khan herinnert zich de Amerikaanse aanval op Afghanistan, na de aanslagen van 9/11 in Washington en New York. De Amerikaanse aanval waarbij het talibanregime omver werd geworpen, lokte protesten uit in Pakistan en Afghanistan.

“Ik herinner me nog dat duizenden studenten en anderen de straat op gingen in Peshawar en elders in het land, om hun solidariteit met de taliban te tonen”, zegt Javid Ali, een student aan het Instituut voor Informatietechnologie, dat vlakbij de Militaire Academie in Abbottabad staat. Bin Laden verborg zich in een huis vlakbij die academie. “In een land als Pakistan gaan mensen om elke kleine of grote kwestie de straat op. Van de populariteit van Osama bin Laden, die tien jaar geleden nog heel veel steun kreeg, is niets meer over.”

 Slapeloze nachten

De dood van Bin Laden laat veel Pakistanen onberoerd. Taj Muhammad, een plaatselijke politieke activist van de Nationale Awami Partij (ANP), zegt dat mensen Al Qaeda en de taliban minachten. Dat is volgens hem een gevolg van de zelfmoordaanslagen en aanvallen op markten, moskeeën en begrafenisceremonies door aanhangers van beide groepen. Ook bliezen ze scholen en overheidsgebouwen op. De ANP kreeg zelf ook te maken met aanslagen, omdat de partij zich tegen de taliban keerde.

“De slachtoffers van de aanvallen van de taliban zijn in de meeste gevallen onschuldige en arme burgers, inclusief vrouwen en kinderen”, zeg Muhammad. “Ze vallen zelden Amerikanen of Europeanen aan die ze beschouwden als vijanden van de islam. Arme Pakistanen zaten in de ellende na elke aanslag.”

ANP-leider en minister van Khyber Pakhtunkhwa Bashir Bilour noemt bomaanslagen op moskeeën het toppunt van terrorisme. De populariteit van de taliban daalde volgens hem nadat ze begonnen mensen te vermoorden om hun lichamen vervolgens op te hangen aan elektriciteitsmasten. De lichamen van tegenstanders werden opgegraven en publiekelijk opgehangen, zegt Bilour.

“Osama was de grootste terrorist ter wereld en hij bezorgde de arme bewoners van de Federaal Bestuurde Gebieden en Khyber Pakhtunkhwa (voorheen de Noordwestelijke Grensprovincie, nvdr) slapeloze nachten.”

Jihad

Tien jaar geleden stonden Al Qaeda en de taliban in hoog aanzien. “Beide groepen genoten veel respect van het volk. Dat zag hen als verdedigers van de islam”, zegt Khan.

Een leraar Engels aan het Overheidscollege Charsadda is het met Khan eens. Na de Amerikaanse aanval op Afghanistan in 2001 haalden de religieuze partijen veel geld op onder het volk, in de naam van de jihad, zegt hij.

“De meeste mensen hebben royaal geld gegeven aan religieuze groepen en partijen”, zegt hij. “Niemand weet wat er met al het geld gebeurd is, maar het verhaal was dat het gegeven zou zijn uit liefde voor Bin Laden.”

Volgens ANP-werknemer Amjad Ali hebben religieuze partijen zoals Jamiat Ulemai Islam van Maulana Fazlur Rehman en Jamaat Islami het meest geprofiteerd van de Al Qaeda-beweging.

Beide partijen gebruikten anti-Amerikaanse sentimenten onder het volk in hun voordeel. Momenteel zijn ze echter opvallend stil, zegt hij. En bij de verkiezingen in 2008 wisten ze nog maar een handvol zetels te scoren in de nationale en provinciale vergaderingen.

Stil bleef het ook in de rest van het land, op enkele kleine protesten in Quetta na.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.