Jemen weert vluchtelingen uit Eritrea en Ethiopie

Ethiopische en Eritrese vluchtelingen die per boot hun leven riskeren om asiel te krijgen in Jemen, worden niet toegelaten. De VN zeggen dat er inmiddels 87 asielzoekers door de Jemenitische regering worden vastgehouden en vragen om opheldering.
Het arme Arabische land is het enige in het Midden-Oosten dat onderdak biedt aan vluchtelingen. Het probeert het hoofd te bieden aan het groeiende aantal asielzoekers dat vanuit de Hoorn van Afrika door de boottocht over de Golf van Aden naar Jemen hun leven riskeert. „Wij schatten dat er meer dan 37.000 mensen dit jaar in Jemen zijn aangekomen.  Dat zijn een stuk meer dan de 23.000 mensen die vorig jaar de oversteek waagden. De groep bestaat meestal uit Somaliërs die vluchten voor het geweld in hun land, maar steeds vaker zijn er Ethiopiërs en Eritreërs bij”, zegt Tim Irwin van de VN Vluchtelingenorganisatie (UNHCR).

Gevangen


Volgens de VN worden op dit moment 87 Ethiopische vluchtelingen, waaronder tien vrouwen en twee kinderen, vastgehouden door de Jemense overheid. Zij vroegen ongeveer twee weken geleden asiel aan. „UNHCR heeft hen nog niet gesproken, maar de regering heeft toegezegd dat we snel contact met ze kunnen hebben”, vertelde Irwin. Afgelopen maandag werden er nog 25 Ethiopiërs uit een voertuig gehaald dat op weg was naar het UNHCR ontvangstcentrum in Ahwar. „Wij weten niet waar zij zijn, maar vrezen dat zij werden gearresteerd en worden vastgehouden,“ vertelde het UNHCR.

De Minister van Binnenlandse Zaken van Jemen, Rashad al-Alimi, verklaarde eerder de grenzen te sluiten voor vluchtelingen die niet uit Somalië komen. “Het aantal bootvluchtelingen uit Ethiopië en Etritrea is de afgelopen maanden ontzettend gestegen,” verklaarde hij gisteren. “Wij hebben onze handen vol aan de Somaliërs. Het is niet de bedoeling dat wij de voordeur voor alle Afrikaanse vluchtelingen openen.” 
De Yemen Observer, een landelijke krant, schrijft in een artikel dat het Ministerie van Binnenlandse Zaken vreest dat ze de druk op sociaal, economisch en op het gebied van veiligheid niet meer aankan door de voortdurende stroom aan Afrikaanse vluchtelingen. 

Verplicht


Jemen tekende in 1951 de VN-overeenkomst met betrekking tot de status van vluchtelingen. Daarin worden de principes omschreven om vluchtelingstatus toe te wijzen. UNHCR erkent het recht van Jemen de achtergronden van de asielaanvragers te onderzoeken en dan te bepalen of zij toegang krijgen. Het agentschap wil vooral duidelijkheid over de manier waarop de Ethiopiërs en Eritreërs na aankomst door de Jemense overheid worden behandeld. „We moeten erkennen dat Jemen tot nu toe genereus is geweest wat de opvang van vluchtelingen en asielzoekers betreft, maar we streven naar verduidelijking van de overheid over de veranderingen in het beleid”, aldus Irwin.

Rashad al-Alimi zegt dat de autoriteiten de Ethiopiërs vasthouden, omdat ze het land illegaal binnenkwamen en dat dat leidt tot de nieuwe aanpak. Vanaf nu worden alle Ethiopiërs en Eritreërs eerst naar de immigratiedienst in de stad Sana’a gebracht en nagetrokken, voordat ze toegang krijgen tot het land. Volgens Irwin zorgt de chaos en het geweld in Somalië ervoor dat Jemen eerder geneigd is om asielstatus aan te verlenen aan de inwoners van dat land.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.