Dossier: 

Edelstenen tegen de taliban

Door de ontginning van edelstenen en andere waardevolle mineralen te stimuleren, wil de Pakistaanse overheid een economische toekomst bieden voor de jeugd in de woelige grensgebieden van Pakistan.  Ze hoopt op die manier jongeren weg te houden bij de taliban en andere gewapende groepen.

“Het Ontwikkelingsprogramma voor de Grensgebieden heeft een nieuwe strategie om de mijnsector te ontwikkelen in de gebieden die een toevluchtsoord geworden zijn voor internationale terroristen”, zegt Mazhar Ali Shah, directeur van het programma. “Sinds 2005 worden de gebieden geplaagd door opstandelingen omdat de jongeren er geen werk of mogelijkheden vinden en dus in bosjes bij de taliban terechtkomen.”
 
De zogenaamde FATA-gebieden (Federaal Bestuurde Tribale Gebieden) worden beschouwd als de thuishaven voor Al Qaeda en de taliban. Ze worden er op de hielen gezeten door onbemande Amerikaanse vliegtuigen, maar er wordt ook ingezet op een snelle economische ontwikkeling van de regio.

Vooral de mijnbouw kan een motor worden voor de plaatselijke economie. De gebieden zijn rijk aan edelstenen zoals smaragd, granaat, zirkoon en agaat. De gebieden zijn bovendien erg rijk aan steenkool, koper, marmer, dolomiet, graniet en kalksteen.

Cursus Mijnbouw

Begin dit jaar startte de universiteit van Peshawar, met steun van het Amerikaanse ontwikkelingsprogramma Usaid met een cursus Mijnbouw. Studenten kunnen er in groepen van twintig na vijf maanden het diploma halen. Het succes is zo groot dat de universiteit ook avondlessen plant.

De afgestudeerden hebben allemaal werk gevonden of zijn een eigen zaak begonnen. “Het diploma heeft mijn leven helemaal veranderd, zegt de 22-jarige Akram Khan, een van de eerste afgestudeerden. “Ik verdien nu 500 dollar per maand.”

Strategische werkgroep

Er is ook een Stategische Werkgroep voor Mineralen (SWOG) opgestart, met meer dan dertig leden onder wie academici, mijneigenaren en deskundigen. De groep identificeert de uitdagingen voor de industrie en zoekt naar oplossingen.

De groep geeft onder meer technische opleidingen over het slijpen en polijsten van de stenen. “We organiseren onder meer seminaries en workshops waar investeerders uit het buitenland op uitgenodigd worden”, zegt SWOG-coördinator Shahid ur Rehman

De Pakistaanse overheid hoopt dat de ontluikende secgtor voor een instroom van broodnodige buitenlandse valuta kan zorgen. “Mineralen hebben de FATA-gebieden 1,6 miljoen euro opgebracht in 2010”, zegt Shah. “We zijn begonnen met de bouw van een 153-kilometer lange weg om de reserves te ontsluiten.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.