Chinezen malen niet om traditionele cultuur

China wil graag de Chinese volkscultuur nieuw leven inblazen. Maar na een halve eeuw verbod op traditie onder Mao zitten de Chinezen daarop niet meer te wachten. Qi Xi, de traditionele versie van Valentijnsdag, passeerde zonder veel animo, en dat terwijl de westerse tegenhanger opklom tot een van de meest gevierde feesten in China.
Cultuurfunctionarissen hadden jonge stellen opgeroepen om traditionele Chinese kostuums aan te trekken en demonstraties te houden van de oude manier van naaien en weven. Volgens de Chinese folklore is Qi Ki, de zevende dag van de zevende maand volgens de maankalender, dit jaar op 31 juli, immers de dag van de hemelse hereniging van twee ongelukkige geliefden, een herder en een weefster.

De Chinese jeugd had kennelijk weinig trek in naaidemonstraties en traditionele kledij. Liever chocoladeharten en bloemen op Valentijnsdag, op 21 februari. Op een paar match-makingfeestjes in enkele grote steden na, liepen weinig koppels warm voor Qi Ki.

“Wij vieren dat niet”, zei ongeveer de helft van de 6.000 mensen die hun mening gaven op de Chinese portaalsite Sohu. Volgens velen wordt er niet genoeg gedaan om hen in de juiste stemming te krijgen.

Het gebrek aan belangstelling was een klap in het gezicht van de Chinese minister van Cultuur Sun Jiazheng, die zich inzet voor de bescherming van het Chinese culturele erfgoed. Een paar maanden geleden werd een campagne in gang gezet om de volksgewoonten en traditionele festivals nieuw leven in te blazen. Zes traditionele feesten werden onder staatsbescherming geplaatst, waaronder Chinees Nieuwjaar, het Drakenbootfestival en Qi Xi, de Chinese Valentijnsdag. Er kwam ook een lijst van bedreigde culturele tradities, en de overheid werkt aan een wet voor de bescherming van het culturele erfgoed.

Die maatregelen staan in schril contrast met de jarenlange onderdrukking van de traditionele cultuur in China. Die begon in het begin van de twintigste eeuw met China’s pogingen om het feodale verleden achter zich te laten en te veranderen in een moderne staat, en werd versterkt onder het communistische bewind. Communistisch roerganger Mao Zedong geloofde dat het oude weggevaagd moest worden voor het nieuwe opgebouwd kon worden.

Zelfs de diepst gewortelde gewoonten die al die jaren overleefden, zijn aan het verdwijnen nu het land snel moderniseert en de westerse feesten overneemt. En dat de overheid plotseling van mening is veranderd, betekent niet dat de Chinezen opeens weer in het verleden duiken. Bloemenverkopers verkochten op Qi Xi maar iets meer dan normaal. Ook romantische dineetjes bij kaarslicht bleven beperkt, zegt het Chinese staatspersbureau Xinhua. Voor velen in de grote steden ging het festival zo goed als onopgemerkt voorbij.

Niet alleen Qi Xi heeft zijn beste tijden gekend. Vorig jaar stond de Unesco Zuid-Korea toe om het traditionele Drakenbootfestival bij te schrijven op de lijst van cultureel erfgoed van de mensheid. China had zelf een aanvraag ingediend, maar verloor. China viert het Drakenbootfestival ook en beweert dat het van oorsprong een Chinees feest is. Maar Zuid-Korea viert het met meer rituelen. Naast bootraces houdt het ook oude aanbiddingsrituelen en organiseert het dans- en zangoptredens.

De nederlaag bij de Unesco lokte een reeks artikelen uit door Chinese academici en schrijvers over de teloorgang van de Chinese tradities. “De Koreanen hebben het Drakenbootfestival geclaimd. Als we het verdwijnen van onze tradities negeren, zullen de Vietnamezen straks waarschijnlijk Chinees Nieuwjaar claimen”, schamperde een van China’s bekende columnisten, Liu Shinan.

Chinees Nieuwjaar is nog steeds het meest gevierde festival. Maar waar het eens een feest was dat families thuis vierden met speciale gerechten en offers aan de voorouders, wordt het nu vaak gevierd met dure banketten in vijfsterrenhotels. (ADR/JS)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.