Chinese groei is "fundamenteel onduurzaam"

De Chinese economie kan jaar na jaar ongelooflijke groeicijfers voorleggen. Dat is voor 2010 niet anders. Economen zijn slechts voorzichtig positief over de toekomstige groei van het land, want een vastgoedbel en stijgende inflatie zouden een rem kunnen zetten op de economische groei.

Na een verrassend sterk herstel van de financiële crisis in 2008, stak China in augustus Japan voorbij als de tweede grootste economie ter wereld. De economische groei in 2010 zou naar verwachting 10 procent bedragen, veel meer dan de 8 procent die de regering had vooropgesteld. En er ligt meer groei in het verschiet: 8,7 procent in 2011, voorspelt de Wereldbank.

Justin Yifu Lin, de eerste Chinese hoofdeconoom bij de Wereldbank, gelooft in het groeipad van China. Hij verwacht dat de economie in zijn land de komende tien tot vijftien jaar nog spectaculairder zal groeien dan in het afgelopen decennium. Tegen 2025 is China de grootste economie, meent hij.

Andere economen zijn voorzichtiger. China’s buitensporige productiecapaciteit en vooral zijn vastgoedbel zijn ware uitdagingen voor de toekomst, verklaart Xie Guozhong als onafhankelijke econoom en voormalige directeur bij Morgan Stanley. “De luchtbel zal in de komende twee jaar nog groter worden, maar op een dag zal ze uiteenspatten.”

Hoewel de inflatie toeneemt door de snelle stijging in de voedselprijzen, blijft China economisch sterk presteren, verklaart Su Jian, onderdirecteur van de School of Economics aan de Universiteit van Beijing. Volgens hem zitten er wel bellen in de Chinese vastgoedmarkt, maar stevent de Chinese economie niet af op een crash.

Dubai maal duizend

De sterkte op lange termijn is inderdaad een kwestie die de experts verdeelt. De meerderheid ziet wel duurzame groei, zeker op middellange termijn, maar een minderheid van voornamelijk westerse critici waarschuwen dat Chinese economie niet is wat ze lijkt. Het land zou met een financiële crisis kampen in de komende decennia, denken ze.

James S. Chanos, een Amerikaanse belegger die een fortuin verdiende door de val van Enron en andere bedrijven te voorspellen, stelt dat de Chinese regering de economische groei overdrijft en de groeicijfers vervalst. “Dubai maal duizend, of erger”, klinkt het. Kritische stemmen zoals Chanos waarschuwen dat er sinds eind 2008 massaal veel buitenlands “speculatief kapitaal” in de aandelen- en vastgoedmarkt werd gepompt.

Ook Martin Wolf, een zeer invloedrijke schrijver over economische thema’s, bestempelt het Chinese groeimodel in de voorbije tien jaar als “fundamenteel onduurzaam”. Beleidsmakers zullen de productiviteit moeten optrekken, het dalende aantal investeringen opvangen en zich verzekeren van natuurlijke grondstoffen, stelt hij. “Hoe opmerkelijk het Chinese succes ook was in de voorbije dertig jaar, in de komende twintig jaar wordt het moeilijker.”

Inflatie in de lift

Er zijn ook andere valkuilen. De Wereldbank waarschuwt dat wereldwijde spanning over handelstekorten en muntmanipulatie roet in het eten kunnen gooien voor de positieve voorspellingen. Een flexibeler systeem voor wisselkoersen kan Beijing helpen om zijn stijgende inflatie onder controle te krijgen. Die bedroeg in oktober 4,4 procent, terwijl de regering mikte op 3 procent.

De Chinese regering erkent dat de economie moet vertragen om de inflatie af te koelen. Begin december verklaarden leiders van de Communistische Partij dat ze een “voorzichtiger” monetair beleid zullen voeren, maar het is niet bekend wat dat precies inhoudt. Beijing heeft ook al stappen ondernomen om de vastgoedmarkt te zuiveren, waaronder een strikter hypotheekbeleid om de stijgende woningprijzen af te remmen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.