Dossier: 

Biografie: Osama bin Laden

Osama bin Laden wordt in 1957 in de Saoedische hoofdstad Riyad geboren uit het huwelijk van Mohammed bin Laden met zijn tiende vrouw, de Syrische Alia Ghanem. Vlak na de geboorte van Osama scheiden zijn ouders. Volgens het Amerikaanse magazine ‘The New Yorker’ groeit de jongen op bij zijn moeder en haar nieuwe echtgenoot. Bin Laden senior is een succesvolle zakenman die hechte banden met de koninklijke familie onderhoudt. Hierdoor kan Osama aan de meest elitaire Saoedische scholen studeren. Religie is reeds dan al het belangrijkste onderdeel van Osama’s identiteit.

Aan de universiteit van Jeddah krijgt Osama les van de Palestijnse theoloog Abdullah Azzam. Die maakt Osama warm om in Afghanistan tegen het communisme te vechten. Het tijdschrift ‘The American Prospect’ zegt dat bin Laden in 1979 de schoolbanken verlaat en naar Peshawar vertrekt. In deze Pakistaanse grensstad voegt hij zich bij Azzam. De twee richten in 1984 Maktab al-Khadamat (MAK) op. Deze organisatie versluist geld, wapens en Moedjahedien naar Afghanistan. In dat land woedt een zware oorlog tussen het Rode Leger en islamitische strijders.

Geboorte van Al Qaeda

Vier jaar na de oprichting van de MAK verlaat bin Laden de organisatie. Azzam staat erop dat de Arabische strijders geïntegreerd werden in de Afghaanse troepen. Bin Laden wil hier echter niet van weten. Hij voorziet een onafhankelijk leger met Arabische commandanten. Volgens de Amerikaanse journalist en veiligheidsanalist Peter Bergen leidt dit meningsverschil tot het ontstaan van Al Qaeda.

Nadat het Sovjet-leger zich in 1989 uit Afghanistan terugtrekt, wordt bin Laden in Saoedi-Arabië als een nationale held ontvangen. Een jaar later breekt de Golfoorlog uit en verklaart de VS het Irak van Sadam Hoessein de oorlog. Het Saoedische regime staat de VS toe militaire basissen op haar grondgebied te bouwen. Volgens de NY Times hekelt bin Laden de aanwezigheid van niet-moslimlegers op het Arabisch schiereiland. Deze kritiek zet het regime ertoe aan plannen te maken om de dissidente bin Laden definitief het zwijgen op te leggen.

Vlucht uit Saoedi-Arabië

Volgens de Nationale Commissie over Terroristische aanvallen op de VS kan Osama bin Laden in 1992 net op tijd vluchten naar Soedan. Van daaruit blijft zijn beweging de internationale jihad ondersteunen. Drie jaar later moet bin Laden zijn Soedanese bolwerk verlaten nadat een moordaanslag op de Egyptische president Hosni Mubarak mislukt. Onder zware internationale druk vraagt het Soedanese regime aan Saoedi-Arabië om bin Laden op te nemen. Maar het Arabische land accepteert dit voorstel niet. Volgens Riyad verloor bin Laden zijn Saoedische nationaliteit nadat hij het land ontvluchtte. Een chartervlucht brengt bin Laden uiteindelijk terug naar Afghanistan. Uit het rapport van de 11 september-commissie blijkt dat het Talibanregime in ruil financiële en paramilitaire steun van bin Laden krijgt.

Aan die opvang komt een einde wanneer het Talibanregime omvergeworpen wordt in de nasleep van 11 september. Bin Laden duikt onder en verschijnt sporadisch in het nieuws met videoboodschappen. Aan zijn vlucht voor de Amerikanen komt pas een einde op 2 mei 2010. Elitetroepen van de Amerikaanse marine vallen in de Pakistaanse stad Abbottabad de villa aan waar bin Laden verscholen zit. Na een vuurgevecht dat veertig minuten duurt komt Osama bin Laden om het leven.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.