Armoede zet rem op kinderrechten

Grote armoede, werkloosheid, analfabetisme en een grote bevolkingsaangroei brengen de kinderrechten in Jemen in het gedrang. Toch blijken de kinderen in Jemen beter af dan voor de ratificatie van de kinderrechtenconventie in 1991.
Een rapport van de Opperste Raad voor Moederschap en Kinderen (SCMC), een overheidsinstelling, neemt de levensomstandigheden van kinderen in Jemen onder de loep en onderzoekt op welke punten de eisen in de kinderrechtenconventie al dan niet worden nageleefd.

SCMC-medewerkster Fathia Ahmed zegt dat het rapport wil helpen het geweld tegen kinderen in te dijken en kinderarbeid en kinderhandel te stoppen. De voorbije jaren is de kinderhandel in Jemen nog toegenomen. Kinderen lopen daardoor het risico mishandeld, seksueel misbruikt of opgesloten te worden.

“Sinds Jemen de kinderrechtenconventie heeft geratificeerd, zijn de levensomstandigheden voor kinderen fors verbeterd. Voorheen kregen kinderrechten slechts weinig aandacht”, zegt Ahmed tegen het VN-nieuwsagentschap IRIN. Toch blijft er veel werk aan de winkel: veel kinderen kunnen niet lezen of schrijven en er is een gebrek aan goede statistieken over de positie van kinderen.

Jemen is het armste land in de Arabische wereld, bijna de helft van de 20 miljoen inwoners leeft onder de armoedegrens. Dat betekent dat ze met minder dan anderhalve euro per dag moeten rondkomen. Volgens het rapport heeft 17,6 procent van de gezinnen te weinig te eten. Armoede treft vooral jongeren en kinderen. 53 procent van de armen zijn kinderen onder de 15 jaar, zegt het rapport.

Veel kinderen onder de vijf jaar lopen het risico te overlijden aan kinderziektes doordat ze niet gevaccineerd zijn of omdat ze geen veilig drinkwater of hygiënisch sanitair hebben. De gezondheidsdiensten in het land bereiken slechts de helft van de inwoners. MDG4 MDG7

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.