Dossier: 

Noord-Mali opnieuw onrustig door Toearegrebellen

De situatie in het noorden van Mali blijft instabiel door een heropleving van het conflict tussen de Toearegrebellen en de Malinese regering. Er vonden de voorbije weken verschillende aanvallen plaats in de regio, onder meer in de dorpen Menaka, Aguelhok en Tessalit. Deze zijn later opgeëist door de Nationale Beweging voor de Bevrijding van de Azawad, een nieuwe groepering van Toearegs.

  • CC Emilia Tjernström Een Toearegfamilie in het noorden van Mali. Nieuwe Toeareggroeperingen strijden voor de onafhankelijkheid van het noorden van Mali. CC Emilia Tjernström

De onrust van de afgelopen weken komt er nadat gewapende Toearegs, na de val van de dictatuur, massaal terugkeerden uit Libië. Verschillende onder hen zijn lid van die nieuwe Toearegbeweging. Deze rebellen – oorspronkelijk uit Mali – hebben jarenlang de Libische leider Khadaffi gesteund en brachten na zijn dood grote hoeveelheden wapens, munitie en raketten naar Mali.

Niet onderschat

In vergelijking met vorige rebellenstrijders, neemt de Malinese regering deze nieuwe beweging zeer ernstig. ‘Dat is enerzijds omwille van de ervaren strijders die de groep heeft en anderzijds het feit dat het gaat om een – tot nu toe – ongekende eenheid’, zegt Philippe Hugon, Afrikaspecialist van het Instituut voor Internationale en Strategische Relaties (IRIS). ‘Het enige dat we tot nu weten is dat het om een samensmelting gaat van een aantal Toeareggroepen, waaronder de Toearegbeweging van Noord-Mali (MTNM) en de Nationale Beweging van de Azawad (MNA).’

Destabilisering van de regio

De Nationale Beweging voor de Bevrijding van de Azawad eist de onafhankelijkheid van Noord-Mali, een regio waar vooral Toearegs en Arabieren wonen. De Malinese president, Amadou Toumani Touré, weigert in te gaan op deze eis. ‘Hij heeft daarbij onder meer de militaire steun van de omliggende landen, maar hij kan ook beroep doen op de Afrikaanse Unie om de wederopleving van de groepering tegen te gaan’, meent Hugon van het IRIS.

Hoewel de Malinese regering ondertussen benadrukt de nodige veiligheids- en verdedigingsmaatregelen te hebben genomen, zijn de grensgebieden niet langer veilig voor burgers. Het leger kreeg de taak de rebellen op te sporen en vooral de bevolking niet te raken zodat ze niet betrokken geraken en niet zullen meevechten in het leger.

Buurlanden

Het conflict heeft ook een impact op de buurlanden. De afgelopen week beëindigde Algerije de militaire steun aan Mali. Volgens Algerijnse bronnen zou het wel slechts om een tijdelijke beslissing gaan en zal het de militaire akkoorden tussen de twee landen niet beïnvloeden.

Buurland Mauritanië wordt overspoeld door Malinezen die vluchten voor het geweld in hun land. De toestroom aan vluchtelingen zou voor de terroristengroepering Al-Qaida, die zich ook in het noorden van Mali zou schuilhouden, een geschikte kans zijn om de regio verder binnen te dringen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.